Wat Phra Kaew

Wat Phra Keaw, eller Emerald Buddha, räknas som det viktigaste buddhistiska tempel i Thailand. Det är också en av de största turistattraktionerna i Bangkok. Wat Phra Kaew hittar man i samma område som Grand Palace (där kungen hade sitt residens från början), och det som utmäker templet är att det är uthugget ur ett enda block av jade.

Buddha är upphöjd på en rad plattformar och den enda som får närma sig buddhan är Konungen. Buddhan är täckt av en stor kappa som ändrar färg beroende på vilken årstid det är. 3 olika kappor i 3 olika färger som mostvarar sommar, vinter och regnperioden. När kappan ska ändras sker det under en mycket viktig ritual och den utrförs endast av kungen för att ge lycka åt landet under varje säsong.

1785 började man bygga templet, det var samma tid som King Buddha Yodfa Chulaloke (Rama I) flyttade huvudstaden från Thinburi till Bangkok. Tillskillnad från många andra tempel finns det inga uppehållsrum för munka i Wat Phra Kaew, utan det finns bara väldigt vackert dekorerade byggnader, statyer och pagoder.

Andra attratkioner i Wat Phra Kaew som turisterna kommer för att skåda är bland annat Angkor Wat. Angkor Wat byggdes efter en order av kungen Rama IV när Kambodja var under siameskontroll. Modellen blev sedan återskapad i gips på order av kung Rama V för att fira första hundraårsminnet av den kungliga staden.

Är man på besök i Wat Phra Kaew kan man antingen hyra en Audioguide på en mängd olika språk, det finns också vägledning av olika guider som är i tjänst mellan 10.00 och 14.00.  Viktigt att tänka på är att när man vistas i olika tempel får man inte ha på sig precis vad som helst. Det är inte tillåtet med shorst, tofflor, sandaler eller avslöjande toppar. Man blir helt enkelt inte insläppt om man bär något av detta. Det finns däremot möjlighet att hyra ett par slitna byxor eller likanande för en lite summa om det skulle behövas.

Entrén till templet kostar 125 baht och det håller öppet 08:30 – 12:00 och 13:00 – 15:30 varje dag.

Leave a Reply