Transport i Bangkok

När man väl har tagit sig från Bangkoks flygplats och installerat sig vid sitt boende är det dags att utforska staden. Har man aldrig varit i Bangkok kan man räkna med en stunds förvirrande vad gäller orienteringen. Bangkok är stor och det ser nästan likadant ut överallt och många gator är enkelriktade vilket lätt gör en disorienterad.

Taxi i Bangkok.

Ett enkelt och säkert sätt att ta sig runt i staden med är Taxi. Taxibilar hittar man överallt och taxichaufförerna hittar nästan överallt i Bangkok också. Om inte så lär de väl fråga sig fram eller så får ni be om en annan taxi. I Bangkok lönar det sig sällan att göra upp om priset innan man sätter sig i taxin. De flesta kör på taximeter och det är nog egentligen det billigate alternativet. Det är billigt att åka taxi i Bangkok. Slutpriset beror lite på hur mycket trafik det är. 35THB brukar man få betala i framkörningsavgift och detta täcker den första kilometern. Därefter tickar taximetern på med 5-8 THB per kilometer. Är det jättemycket trafik och taxichauffören inte kan köra tilläckligt långt per timme läggs en avgift på 1,5THB på per minut som taxichauffören står stilla. Detta händer dock väldigt sällan.  

Vid de stora varuhusen har de en så kallad ”taxistand” där man står i kö för att få sin taxibil. Väl framme får chauffören reda på vart han ska köra och kör således dit. De här bilarna har dock sin taxameter på, vilket innebär att man inte kan göra upp om priset i förväg. Dock är det ganska förmånligt OM det inte är så mycket trafikstockning. Är det så att trafiken är för tät och taxichauffören inte kan köra tillräckligt långt/timme läggs det på en summa. Det brukar stå ganska klart och tydligt på en ”affisch” i taxibilen så ett tips är att läsa och göra sig införstådd på hur det funkar.

Tuk-Tuk i Bangkok

Ett annat sätt att ta sig runt i Bangkok på är med en Tuk-Tuk. Det är inte riktigt lika säkert som en taxibil då man inte sitter speciellt skyddad och de som kör kör ofta som galningar. Däremot kan det vara något billigare. Man bör däremot tänka sig för en extra gång innan man bestämmer sig för en Tuk-Tuk. Ska man åka en längre sträcka är det absolut inte att rekomendera då avgaserna hänger tunga i trafiken. Att sitta i en Tuk-Tuk i 30-40 minuter och andas in alla avgaser är ingen trevlig upplevelse. Ska man bara åka en kort sväng kan det vara intressant att prova dock.

Tuk-Tuk i Bangkoktrafiken.

 

Mc-Taxi i Bangkok.

Det finns också så kallade mopedtaxieller mc-taxi. Dessa är smidiga på så sätt att man kommer fram överallt oavsett hur mycket trafik de är. Dessa chaufförer smiter mellan både 3 och 4 bilar och kör lite som de vill för att komma fram fort. Man hoppar helt enkelt på bak på mopeden, sätter på sig hjälmen som chauffören erbjuder, håller ett stadigt tag om chauffören eller i mopeden och hoppas på att man kommer fram helskinnad. Även här bör man göra upp om priset innan man åker iväg för att inte bli lurad.

Skytrain och Tunnelbana i Bangkok.

Skytrain är ett annat färdmedel som Bangkok är känt för. Det är helt enkelt ett tåg vars räls är byggt ovanför våra huvuden, i luften. Det lokala pendeltåget kallas för Bangkok Tranist System (BTS) och kan ta en runt på en något begränsad sträcka i Bangkok. BTS har endast 2 linjer, men det räcker gott och väl för att ta sig runt i de centrala delarna. 15THB per resa får man räkna med. Stannar man ett par dagar i Bangkok kan det vara värt både besväret och pengarna att införskaffa sig ett åkpass dels för att spara några kronor, men också för att slippa stå i kö för att växla mynt när man ska köpa sin biljett.

Känner man inte att TBS räcker till kan man komplettera med Bangkoks Tunnelbana. Dessa två möts på en hel del ställen vilket gör att övergångarna blir smidiga. Än så länge finns det inte så många linjer i tunnelbanan, men den blå som är öppen tar en smidigt och enkelt från Bang Sue till tågstationen Hua Lamphong. Fler linjer är planerade och under konstruktion så linjenätet lär bli större och på så vis fungera ännu smidigare.

One Response to “Transport i Bangkok”

  • Alex Svensson:

    Tuk Tuk är det lättaste ochbilligaste sättet att ta sig runt i Bangkok. Men självklart finns det även taxi, mopedtaxi och många fler sätt att ta sigrunt.

Leave a Reply