Press "Enter" to skip to content

Restauranger och caféer

Thai-mat är välkänd över hela världen, men har du bara ätit thailändsk mat i Sverige har du ingen aning om hur riktig Thai-mat egentligen smakar. Bangkok är ett Mekka för matälskare och Bangkoks läge vid kusten gör att det alltid finns färsk fisk och färska skaldjur vid sidan av fläskköttet och kycklingen som Thai-maten vanligtvis består av. Bangkok är dessutom en gigantisk stad och folk från hela Thailand har bosatt sig där. Därför går det i Bangkok, att utöver den vanliga Thai-maten, också att hitta restauranger specialiserade på mat från olika delar av Thailand. Restauranger som serverar mat från nordöstra Thailand (Isaan) går att hitta överallt och restauranger som serverar syd-thailändsk mat är också vanligt förekommande. Förutom människor från olika delar av Thailand bor det också massvis av kineser, indier och folk från övriga världen i Bangkok så i Bangkok går det att hitta mat från hela världen.

Caféer

Caféerna ligger tätt i Bangkok och finns i alla prisklasser, allt ifrån enkla stånd där en kopp kaffe kostar cirka 5 kr till mysiga luftkonditionerade caféer med hembakade kakor och tårtor där kaffet kostar minst lika mycket som i Sverige. Just de luftkonditionerade caféerna kan vara riktiga livräddare under stekheta dagar. Ett café som är värt en resa i sig är Audrey Café & Restaurant i Thong Lor som utöver kaffe också serverar enklare asiatiska och internationella rätter samt fruktdrinkar.

Streetfood

Överallt i Bangkok serveras det olika typer av streetfood och Bangkoks streetfood är av världsklass. Små grillspett med fläskkött som kallas moo ping går att hitta överallt, och liknande grillspett serverade med jordnötssås är också vanliga. Dessa små grillspett är delikata och kostar 1–2 kronor styck. Ser du en vagn fylld med små runda korvar som hänger ihop skall du genast skynda dig dit, det är Isaan-korvar som smakar lite som isterband och som äts tillsammans med vitkål, hela vitlöksklyftor, jordnötter, ingefära och hela chilis. Nudlar, papayasallad (somtam) och omeletter är också vanliga som streetfood. En kvinna som lagat streetfood i hela sitt liv är Jay Fai, hennes krabbfyllda omeletter har givit hennes lilla gatukök en stjärna i Guide Michelin. Omeletter kostar vanligtvis cirka 7–8 kronor, hennes kostar runt 100 kronor men är väl värda sitt pris.

Internationella restauranger

Den stora mängden västerlänningar som besöker Bangkok, och den stora mängden västerlänningar som bor i Bangkok, har gjort att staden är full av västerländska restauranger. Det går att hitta allt från franska restauranger med stjärnor i Guide Michelin till enkla pizza- och pastarestauranger. Många av dessa restauranger har ganska höga priser, men besöker du Bangkok och vill äta en köttbit utan att bli ruinerad kan du besöka något köpcenter. Där hittar du alltid restaurangkedjor som till exempel Santa Fé Steak som serverar goda och prisvärda stekar.

Kinesiska restauranger

Vill du äta genuin kinesisk mat i Bangkok är Chinatown det naturliga stället att leta på. Kinesiska restauranger har ofta fullt synliga kök där gästerna kan se wokar ur vilka meterhöga eldsflammor ibland slår upp. En klassisk restaurang i Chinatown som bland annat serverar otroligt god dim sum och fantastiska fisk- och skaldjursrätter är Hua Seng Hong.