Muay Thai

Muay Thai – Thaiboxning

Muay Thai, eller thaiboxning som det oftast kallas i folkmun är en tuff kampsport som har sina rötter Thailand. Ursprungligen kommer kampsporten från Muay Boran, det närstridssystem som den forntida thailändska armén ägnade sig åt. Då använde man sig dock av självförsvar, vapen och andra saker som har plockats bort för att kampsporten ska kunna anammas i tävlingsringen och till de tävlingsregler som gäller idag.

När man väl går en match i thaiboxning handlar det om fem ronder som är 3 minuter långa vardera. Under dessa 15 minuter är det tillåtet att slå, sparka, knäa och armbåga sin motståndare. De skydd man använder är suspensoar, tandskydd och handskar. Vinna kan man göra på olika sätt; Antingen vinner man på knock out, och då är det vinst med en gång. Eller så vinner man på poäng och då är det flest poäng i de olika ronderna som gäller.

Muay Thai Camp

Thaiboxning är väldigt populärt i Thailand, inte bara bland thailändarna själva, utan även bland turister. Många turister, faranger, åker faktiskt till Thailand för att testa på just thaiboxning. Runt om i landet hittar man mängder med olika thaiboxningscamp som man kan träna på. Man skriver helt enkelt in sig, betalar en avgift och sedan tränar man så mycket man vill. En hel del turister väljer att åka till Thailand och bosätta sig på ett camp för att träna så pass mycket att de blir redo för att gå en riktigt match på någon arena i närheten.

En träning kan säkert se ut på olika sätt beroende på vilket camp man har hamnat på. Men överlag handlar det för det mesta om sparring på olika sätt, spark- och slagteknik på mitsar och på sandsäckar. Det är mycket nötande av samma slag och sparkar för att det ska bli så automatiserat som möjligt och att tekniken ska sitta. En hel del kondition- och styrketräning finns med. Helt klart en sport som ger en väldigt allsidig träning. Thaiboxning har, om man jämför med många andra sporter, väldigt få och ganska enkla tekniker. Därför lägger man fokus på att slipa på de tekniker som redan finns, därav all repetition.

Wai Kru och Ram Muay

Innan en thaiboxarna ska sätta igång och slåss finns det några ritualer som ska genomföras först. Wai Kru är en sådan. Wai Kru utförs innan varje match för att hedra sin kung, sin gud och sin tränare. Thaiboxaren går 3 varv i boxningsringen och bugar därefter tre gånger samtidigt som ett rörelsemönster med armarna sker. Wai Kru ser olika ut beroende på vilket camp man tävlar för. Innan Wai Kru utförst framför tävlarna en dans som kallas ram muay. Dansen syftar till att driva bort onda andar och till att hedra boxarnas läromästare, därav namnet boxardans.

One Response to “Muay Thai”

  • Alex Svensson:

    Finns flera Muay Thai ställen att gå och se thaiboxning på. Finns även ett antal gym i Bangkok där man kanträna Muay Thai om man vill det.

Leave a Reply