Klimatet i Bangkok

 

Många som åker till Thailand gör det mycket för vädret skull så klart. Klimatet i Thailand och i Bangkok är tropiskt monsun klimat.Det innebär i princip att det är varmt, fruktigt och under vissar delar av året regnar och blåser det en hel del.

Man brukar prata om att Thailand egentligen har 3 olika årstider.
 - Den blöta årstiden, säger sig ganska mycket självt. Då regnar det en hel del. Denna period börjar i slutet av Maj och hållet på till Oktober ungefär.
Givetvis är det lite mellan tummen och pekfingret. Likaväl som regnet kan stå som spö i backen, kan det lika gärna vara hur fint väder som helst. Lite  beroende på vart man befinner sig osv.

När det väl regnar kan det regna en hel del.

 

 - Den svala årstiden kan man njuta av mellan November och Februari. Och det är väl egentligen då de flesta brukar välja att åka till Thailand.

 - Den varma årstiden, och den kortaste perioden av de tre, får man om man åker i mitten på Mars fram till Slutet på Maj.

Medeltemperaturen under året brukar ligga någonstans mellan 24 och 30 grader, vilket innebär att det egentligen aldrig är riktigt kallt i landet. Enligt olika diagram faller det mest regn i Bangkok i Maj, Augusti, September och Oktober. Då kan man räkna med en nederbörd på 197-344 mm och antalet regndagar varierar mellan 16-21 stycken.
Vill man ha flest soltimmar ska man bege sig till Bangkok under Januari, Februari och Mars. Då kan man räkna med ca 9 soltimmar om dagen.

Klädsel

Funderar man på sin klädsel när man åker till Bangkok så ska man också fundera på vad man ska hitta på och hur man ska ta sig till olika platser. Åker man mycket taxi och befinner sig mycket inomhus så fungerar det mesta. Har man oturen att det regnar så kan man räkna med ganska mycket regn, vilket gör att gatorna blir överfulla med vatten på nolltid. Vanligtvis regnar det rakt ner från himlen vilket gör att ett paraply funkar alldeles utmärkt som skydd. Däremot kan man fundera på vad man ska ha på fötterna. Gymnastikskor blir dyblöta så ett par sandaler hade varit att rekomendera.

 
Annars kan det rekomenderas att ha shorts, linne, t-shirt osv. Är man frusen av sig och inte gillar aircondition kan det vara skönt med något på armarna när man går inomhus och det finns AC.

Ska man vara ute väldigt mycket och utforska en massa kan det vara bra att ha en tunn skaljacka i ett funktionsmaterial, typ Goretex, för att slippa bli alldeles för blöt. En sådan jacka funkar bra när det är varmt.

Leave a Reply