Flytande marknader i Bangkok

I Bangkok finns det ett par olika flytande marknader man kan välja att besöka. Och en flytande marknad är precis som det låter – en marknad som flyter. Man åker helt enkelt runt i små kanalbåtar och tittar på utbudet som marknadsstånden erbjuder.

Damnoen Saduak

Cirka 80 km sydväst från Bangkok ligger denna  marknaden som inte bara är  känd för sina marknadsstånd, utan den är även känd efter de vilda scenerna i en av James Bonds filmer. Det är en marknad som är väl värt sitt besök, inte bara för James Bond utan även för allt det andra. Här är kanalerna fyllda med små båtar som paddlas skickligt av äldre damer som när som helst är redo att stanna till för att köpslå.

Åker man hit ska man vara beredd på att det är väldigt turistigt, som många andra marknader så klart. Men det har sin charm ändå. Damnoen Saduak har öppet varje dag mellan 07.00-11.00 så det gäller att vara uppe i tid.

Taling Chang

Taling Chang är en annan flytande marknad man kan besöka. Den här ligger i närheten av Bangkok och är alltså lättare att ta sig till. Även här är det maknadsstånd som besöks med hjälp av hyrda båtar. Det finns även möjlighet att stanna över i så kallade ”home stays” för att få en riktigt thailändsk känsla. Taling Chang marknaden har endast öppet på helgerna mellan klockan 09.00-17.00. Det är en fördel att besöka marknaden så tidigt som möjligt för att slippa all ”trafik”.

Bang ‘Khu’ Wiang

Vill man uppleva en traditionell thailändsk flytande marknad är nog Bang ‘Khu’ Wiang den allra bästa. Här kan man slippa undan det turistiska påhoppandet när försäljarna vill få sina varor sålda. Tidigt på morgonen kommer munkarna till marknanden i båt för sitt dagliga ”Tak Baat” – det vill säga deras allmose runda.

För att ta sig till Bang ‘Khu’ Wiang är det nog allra enklast att hyra en båt från Chang Pier i Bangkok och be ”Kaptenen” köra dig till marknaden. Ett något billigare alternativ är dock att försöka haffa en båt från Wat Chalo Pier för att åka i cirka 45 minuter till Bang Kruai, en resa som inte kostar mer än 5-10 baht. Från Wat Chalo Pier tar man en annan båt som tar cirka 10 minuter till marknaden.

Bang ‘Khu’ Wiang har öppet alla dagar mellan 04.00-07.00 så det gäller att vara morgonpigg, eller en nattuggla om man hellre är det och ta marknaden innan man går och lägger sig.

Tha Kha

Tha Kha är en mycket mindre marknad än de andra flytande marknaderna i Samut Sangkhram. Här finns inga kommersiella angrepp som man kan uppleva på andra marknader. Något man bör tänka på när man ska bege sig till Tha Kha är att titta på stjärnorna. Marknande är nämligen bara öppen 6 dagar i månaden och då utgår man ifrån månkalendern.

När det väl är öppet sker det på helgerna och då är öppettiderna 06.00-12.00
Öppettider: 4:00 till 07:00 (varje dag)
 Ett billigare alternativ är att fånga en båt från Wat Chalo Pier för en 45-minuters färd till Bang Kruai (5 baht), som går varje 15 minuter från 5:00 till 20:00. Därifrån är det en 10-minuters båttur till marknaden. Om båtarna inte passar dig, inga bekymmer som taxi och tuk-Tuks finns att hyra på marknaden.

One Response to “Flytande marknader i Bangkok”

  • Alex Svensson:

    Flytande marknaden är verkligen en syn för ögat att se. Båtar och åter båtar som åker fram och tillbaka över kanalen och säljer saker och ting.

Leave a Reply