Chatuchak i Bangkok

Har man ett par dagar i Bangkok bör man absolut klämma in ett besök på Chatuchak Weekendmarket. Här kan man verkligen fynda både det ena och det andra. Kända märkesdesigners, lokala thaidesigners, souvernier, skor, leksaker, husdjur, blommor, mat, ja allt man kan tänka sig. I de 8000 marknadsstånden hittar man verkligen allt mellan himmel och gjord. Ja du läste rätt, en av avdelningarna på marknaden säljer faktiskt husdjur i olika varianter. Små kaniner, katter, hundar, erkorrar osv. Inget för turister dock, men det är en upplevelse att gå där och titta.

Att ta sig runt på Chatuchak och veta vart man befinner sig kan verka vara en omöjlig uppgift om man är där för första gången. Men tro det eller ej, det finns ett system. Huruvida det är ett bra eller dåligt system får man utforska och bestämma själv. Systemet är iaf uppbyggt på ett sådant sätt det finns en huvudgång som omstluter hela marknaden. Denna huvudgång viker i sin tur av i olika serier av numrerade gränder som kallas soi 1, soi 2, soi 3 osv. Gränderna i sin tur är uppdelade i 27 olika sektioner. Sektionerna innehåller sedan olika kategorirer av varor, och olika kategorier återkommer i flera olika kategorier. Är man ute efter en speciell vara är detta systemet inte till någon nytta alls, men däremot kan det vara bra att känna till systemet när man står med en Chatuchak -karta framför sig och vill veta vart man befinner sig.

Så här kan det se ut på Chatuchak en vanlig lördag.

Åker du till Chatuchak är chansen, eller risken om man hellre vill uttrycka sig så, ganska stor att man tillbringar mer än halva dagen där. Det kan då vara en god idé att tänka på vissa saker för att förbereda sig så att dagen blir så trevlig som möjligt. Några tips kan vara att ha tunna, ljusa kläder så som shorts och linne och bekväma skor eller sandaler. Skydda dig mot solen med hjälp av solskyddskräm, solsglasögon och solhatt. En ryggsäck är inte fel att ta med sig så att man har någonstans att stoppa alla de fynd man gör, så slipper man asa på en massa plastpåsar. En flaska vatten tillhands är också en god idé då det kan bli väldigt varmt på marknaden och tänk på att ta ha med tillräckligt med kontanter då de flesta säljare inte accepterar några kreditkort.

Chatuchak marknaden har öppet på lördagar och söndagar mellan 9.00-18.00. Fredagar är det kvällsmarknad och då är det öppet mellan 18.00-24.00.

One Response to “Chatuchak i Bangkok”

  • Alex Svensson:

    Chatuchak marknaden är otroligt stor. Nu under översvämningarna i Bangkok så har marknaden varit stängd. Men när vi var där förra året så kunde man gå i hur många timmar som helst utan att egentligen ha sett det hela.

Leave a Reply